Sortowanie wyników: wg trafności wg daty

Gdy sie masa zwarzy...

Ja często piekę - równiez torty z różnymi masami. Czasem sie zdarzy, że masa zaczyna się rozdzielać , stosuje wtedy jeden jedyny zabieg - roztapiam ze 2 łyżki masła w rondelku i takie gorące powoli wkrecam w masę i staje sie C U D !

Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :(

hm, może to kwestia temperatury? co do zwarzonych mas, można je uratować podgrzewając. czy zadziała na mascarpone, tego nie wiem.

ciamajda ze mnie

mi tez to dziadostwo najpierw sie zwarzyło, ale uratowałam, a potem za rzadkie, ratunkuuu mam to jeszcze w lodówce, cały dzien przy głupoim cytrynowcu, naj [pierw dwa spoduy pod rząd do wyrzucenia, potem ta masa... eh

Re: Tarta leniwej ....Mary na 11 listopada

ja robilam - ale mi sie skladniki nie zmiksowaly na jednolita mase tylko wygladalo to jakby masa byla zwarzona. oczywiscie ciasto sie nie upieklo (wycieklo maslo I tarta plywala w masle). szkoda, bo naprawde mialam ochote na to ciasto

Re: Przepis na metrowiec

5justi napisała: > Mam takiego smaka na to ciasto > wczoraj piekłam i wyszły zakalce oraz krem się Ciasto powinno wyjść dopieczone - może za krótko siedziało w piekarniku? Nie sprawdziłaś patyczkiem? A zwarzoną masę da się spokojnie uratować wkładając miskę z nią do wody, lub owijając ją

Re: jak utrzeć ciasto aby sie nie zwazyło ????

Cztery a nawet 5 jaj na kostke masla spokojnie sie powinno utrzec bez warzenia. 1:1:1:1 to klasyczne proporcje ucierancow. Problem moze tkwic (oprocz wspomnianej wczesniej roznicy temperatur skladnikow) w nieodpowiedniej mocy urzadzenia. Tak, czy owak wtarcie maki do masy niweluje efekt zwarzenia

Lucasa, jaka szkoda, ze nie wyszlo...

musi byc gladka. Druga rzecz - konsystencja. Wyglad zwarzonej masy jest przy tej masie naturalny. Maslo plus kwas cytryny/pomaranczy da zawsze taki efekt. Nie nalezy sie tym przejmowac. W piecu grudki znikna. Wszystkie skladniki wrzucam naraz, bez zachowania jakiejs szczegolnej kolejnosci

Re: Lodowe smaki - wspomnienia...

TRUSKAWKOWA PANNA COTTA 4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek, 1,5 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietanki 36-proc., 3 łyżki miodu, 1/3 szklanki cukru, 2-3 łyżeczki żelatyny, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Zmiksuj na jednolitą masę dwie szklanki truskawek. Przetrzyj przez gęste sitko

Re: Jej wysokość truskawka

TRUSKAWKOWA PANNA COTTA 4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 36-proc. 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Zmiksuj na jednolitą masę dwie szklanki truskawek. Przetrzyj przez gęste sitko, aby

Re: Zaproszenie na drinka

TRUSKAWKOWA PANNA COTTA 4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 36-proc. 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Zmiksuj na jednolitą masę dwie szklanki truskawek. Przetrzyj przez gęste sitko, aby

Re: POMYSŁ NA MIELONE

TRUSKAWKOWA PANNA COTTA 4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 36-proc. 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Zmiksuj na jednolitą masę dwie szklanki truskawek. Przetrzyj przez gęste sitko, aby

Re: Ciasto makowo-pomarańczowe

bo sok z cytrusow trzeba bardzo ostroznie partiami dodawac do ciasta, innaczej masa sie zwarzy. -- Gone

Re: Pierogi z serem

najprawdopodobniej została zważona, skoro przepis podaje, że ser waży 60 dag ;) Moja mama robiła takie pierogi i potwierdzam, że tak właśnie mają wygladać, to nie ma być papka z serka danio ani innego wiaderka. Twaróg, który nie został (bo nie powinien) zmielony, sprawia wrażenie, że masa jest

Nie nadaje sie do kremów.

Prawdopodobieństwo zwarzenia w błyskawicznym tempie dązy do jedynki. W najlepszym przypadku uzyskuje sie półplynną masę, nie tężejącą. Gęsty sos. Moze sie komuś przyda ta informacja. Zuzyłam całe opakowanie plus budynie z litra mleka sojowego. :P -- Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do

Re: Jej wysokość truskawka

śmietany 36% (najlepiej UHT - unikniemy wówczas ryzyka zwarzenia) - 400 g truskawek pokrojonych na połówki - płatki soli, listki mięty Zagnieść ciasto na spód. Powinno być gładkie i plastyczne. Aby ułatwić sobie pracę, można skorzystać z malaksera (jak na zdjęciu) lub robota kuchennego. Ciasta kruchego

Re: A może wątek kulinarny V

śmietany 36% (najlepiej UHT - unikniemy wówczas ryzyka zwarzenia) - 400 g truskawek pokrojonych na połówki - płatki soli, listki mięty Zagnieść ciasto na spód. Powinno być gładkie i plastyczne. Aby ułatwić sobie pracę, można skorzystać z malaksera (jak na zdjęciu) lub robota kuchennego. Ciasta kruchego

Re: Ciasto ze zważonej masy?

ZwaRZona:) a z czego była? Bo obstawiam, ze w piekarniku wiekszość mas zamieni się w tłusty płyn...

Re: Jej wysokość truskawka

również powinna być schłodzona. W trakcie ubijania, gdy śmietana zacznie już gęstnieć, należy zmniejszyć obroty miksera, aby zapobiec zwarzeniu się masy. *** Jeżeli zdarzy się tak, że owoce uciekną nam z masy serowej i pływają po galaretce, należy je odpowiednio ustawić i przymocować do sernika cienkimi

Re: A może wątek kulinarny V

również powinna być schłodzona. W trakcie ubijania, gdy śmietana zacznie już gęstnieć, należy zmniejszyć obroty miksera, aby zapobiec zwarzeniu się masy. *** Jeżeli zdarzy się tak, że owoce uciekną nam z masy serowej i pływają po galaretce, należy je odpowiednio ustawić i przymocować do sernika cienkimi

Re: Dekoracja czekoladowa tortu

Nie - czekolada jest temperowana. Konszowanie to coś innego. Konszuje się masę czekoladową w fabryce, przygotowując czekoladę. Do pracy w cukierni (ozdoby, polewy, czekoladki) czekoladę sie temperuje. Jakbyś gotową czekoladę skonszował, to by się szybko zwarzyła, a potem spaliła. -- Wiara w

Re: Twaróg "nie wymaga użycia masła"

To się nazywa kąpiel wodna. Chodzi o równomierne podgrzanie masy jajecznej bez jej zwarzenia. Podobnie postępuje się z kremem angielskim, sosem holenderskim, bezą szwajcarską i innymi kastardami. Chodzi o to, aby pogrzewana masa nie przekroczyła magicznej granicy 80 st. Celsjusza. -- To pisałam

Re: Mus czekoladowy (troubleshooting)

A te grudki się pojawiły dopiero po dodaniu białka? Bo jeśli nie jesteś pewna, to możliwe są też warianty, że zwarzyły Ci się żółtka albo śmietanka (ja zawsze robię mus tak, że i żółtka i białka i śmietankę dodaję już do chłodnej masy). Bo rozumiem, że opcję że po prostu niedokładnie wymieszałaś i

Re: jakie ciasto z tego zrobić

Mocno namoczone biszkopty umieszczone w środku tortu, jeśli położysz je na masie, mogą spowodować jej zwarzenie się, a poza tym to zupełnie obojętne jaka pójdzie niżej, a jaka wyżej. dla smaku nie ma znaczenia, dla wyglądu też raczej nie.

Re: Witamy 16 czerwca

kostkę. Lubiłam ten torcik, ale czasem masa potrafiła się zwarzyć. -- *** „Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono”

Re: Ciasto ze zważonej masy?

pewnie ze sie nie otrujesz :) waZysz cos przy pomocy wagi. masa na ciasto zwaRZona nie ma z waga nic wspolnego. ot poprostu homofony (dwa slowa brzmia przypadkowo tak samo) -- Gone

Re: Czekoladowo - malinowo...

i jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - czy żółtka wlewac nieubite? i czy w calkiem zimna masę czekoladową, czy w ciepłą? Czy nie zwarzy się? Pozdrawiam :-)

Re: jaki olej do zrobienia majonezu? kujawski?

Zdradzę wam sekret jak uratować zwarzoną masę (krem, majonez itp).Należy dodać łyżeczkę skrobi kukurydzianej i dalej miksować.Powtarzam - SKROBII kukurydzianej, nie mąki.

Re: Mus czekoladowy (troubleshooting)

> Za małe obniżenie temperatury krzepnięcia, żeby po dodaniu piany masa wciąż poz > ostała półpłynna, za duże, żeby widzieć jak masa zestala się w rondlu. To może być jakiś trop. Jak teraz o tym myślę, to przypomniało mi się, że czekolada (przed zmieszaniem z pianą) miała taki korzuch jak

Re: A bita śmietana?

im większa różnica temperatury między składnikami, tym większe ryzyko, że masa się zwarzy. wiadomo, że roztwór żelatyny nie może być schłodzony, bo by stężał, natomiast można użyć niezbyt zimnej śmietany - po wyjęciu z lodówki niech sobie postoi 30-40 minut w temperaturze pokojowej.

Re: święta za pasem...

przeciśniętego przez praskę , i teraz tajny składnik : duży kubek dobrej śmietany ubijamy (w sensie ze dobrze mieszmy) w misce z dużym żółtkiem lub dwoma na gładką masę i hartujemy w tej misce niewielkimi porcjami gorącego wywaru dodawanego przy mieszaniu ,żeby się żółtko nie zwarzyło . dolewamy do

Re: Świąteczne przepisy kulinarne

. Zalać je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszać. Dodać śmietanę kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu, tak długo aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełożyć na gazę, przecedzić, dobrze osączyć zupełnie wystudzić. 2. Masło i cukier utrzeć mikserem na gładko. Gdy masa będzie puszysta, małymi

Re: Twaróg "nie wymaga użycia masła"

puszyste jak "kogel mogel"... > Chodzi o równomierne podgrzanie masy jajecznej bez jej zwarzenia. no tak, nie tylko równomierne ale jeszcze nieznaczne... :-) > Chodzi o to, aby pogrzewana masa nie przekroczyła magicznej granicy 80 st. Celsjusza. rozumiem

Re: A może by tak wątek kulinarny III

. Zalać je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszać. Dodać śmietanę kremówkę. Całość gotować na bardzo małym ogniu, tak długo aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełożyć na gazę, przecedzić, dobrze osączyć zupełnie wystudzić. 2. Masło i cukier utrzeć mikserem na gładko. Gdy masa będzie puszysta, małymi

to lepiej wyzucic,my nie swinki

Gość portalu: Misia napisał(a): > Zdradzę wam sekret jak uratować zwarzoną masę (krem, majonez itp).Należy dodać > łyżeczkę skrobi kukurydzianej i dalej miksować.Powtarzam - SKROBII > kukurydzianej, nie mąki.

Re: Totalna porażka budzik :(

mieszania - czy gorące?? mieszałam i nie gorące. > A pomysł z mikrofalą - normalnie masakra ;) dlaczego masakra? Cała masa podgrzała się lekko, dzięki czemu i glut się trochę rozpuścił, ale bardziej nie grzałam bo by się zwarzyło to i większość gluta została, rozciapała się tylko na mniejsze gluty

Re: ciasto pomaranczowe - zakalec

Proporcje wydaja sie tak na oko dobre. Podejrzewam, ze cos nie tak poszlo z ubijaniem skladnikow (przebite bialka albo zwarzona masa itd) albo z piecem (za niska/wysoka temperatura). Ew. zle dobrana blacha (jesli zakalec, to za mala).

Re: masa kawowa sie warzy--pomocy !

A ja garnek ze zwarzoną masą budyniową, stawiam na mały płomyk gazu, lekko podgrzewam i mieszam.

Re: Mus czekoladowy (troubleshooting)

> A te grudki się pojawiły dopiero po dodaniu białka? Bo jeśli nie jesteś pewna, > to możliwe są też warianty, że zwarzyły Ci się żółtka albo śmietanka (ja zawsze > robię mus tak, że i żółtka i białka i śmietankę dodaję już do chłodnej masy). Dopiero po dodaniu białka. Miałam spore

Re: Ciasto makowo-pomarańczowe

Mnie to ciasto niestety zupełnie nie wyszło, już na etapie przygotowywania masa nie wyglądała zbyt zachecająco - było niejednolita jakby zwarzyła. Myslalam jednak, że tak ma być. Ciasto wyszło ciężkie, zbite, do zjedzenia tylko dzieki dodatkowi gruszki i marcepanu jak u Sylwii. Być może coś

Re: Jeśli to Dobos...

Czyli zwykły biszkopt czekoladowy z kremem kakaowym z wiśniówką? To nie ma się co nie udać. Biszkopt upiecz sobie dzień wcześniej. A jeśli zwarzy się masa, to pamiętaj, że trzeba włożyć garnek w którym ją miksujesz do większego z ciepłą wodą i ucierać jeszcze chwilę. Choć jeśli będziesz pamiętać

Re: święta za pasem...

garścią majeranku i równie sporą czosnku przeciśniętego przez praskę > , i teraz tajny składnik : duży kubek dobrej śmietany ubijamy (w sensie ze do > brze mieszmy) w misce z dużym żółtkiem lub dwoma na gładką masę i hartujemy w > tej misce niewielkimi porcjami gorącego wywaru dodawanego

Re: Torcik cappucino z wiśniami

Mleko oczywiście dodałam, mikser miał ciężko, chyba za słaby. Osobiście wolę robić lżejsze ciasta, ale to w smaku faktycznie jest dobre. Szczególnie smakowało tym, który nie lubią biszkoptu. Masa kremówkowo - serkowa też mi smakuje, wyszła gładka, bez żadnych grudek, nie zwarzyła się. Jedynie

Re: Łatwa, lekka, puszysta i dietetyczna.

> tamaryszek44 napisała: > > Masa do przekładania biszkopta. Bez tłuszczu o ile to możliwe. Znacie ta > kie? > > Ubijanie kaszki czy budyniu mi nie wychodzi, zawsze mi się waży. Może st > ary mikser się do tego nie nadaje. Zwarzoną masę da się łatwo uratować - naczynie

Re: Masa miętowa?- porażka

zwarzyć się musi przez RZ, ważona przez Ż oznacza zupełnie inny wyraz. Żeby liście mięty dały odpowiednie wrażenia smakowe w masie, trzeba by dać tego strasznie dużo. W likierze, cukierkach jest aromat miętowy, w kroplach olejek (aromat tez może być naturalny). Ten smak dobrze się łączy z masami

Re: Krem do tortu

robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.) Co zrobiłam? Toffi zepsułam. Nie pytajcie jak, bo nie wiem. Po wlaniu żelatyny śmietana się zwarzyła, a kremik podszedł wodą i sobie ładnie pływał. Jakoś nie dał się więcej ubić... Zajęłam się ratowaniem tortu i z ciocią na telefonie ubiłam

Re: masa kawowa sie warzy--pomocy !

a ja zawsze do takiej masy przed dodaniem kawy do masy dodaję kieliszek alkoholu i po kłopocie-nigdy się nie zwarzy---pozdrawiam

Re: Babka czekoladowa

Komarko, moja polewa jakby się trochę zwarzyła, i bardziej przypominała masę czekoladową. Wydaje mi się, że dałam zbyt silny ogień, podczas rozpuszczania czekoladay. Więcej cierpliwości! -- Kwestia Smaku

czy można uratować zwarzoną bitą śmietanę?

Pomóżcie! mam gotowe ciasto toffi, jeszcze tylko miałam wyłożyć na wierzch bitą śmietanę i udekorować kokosem i migdałami.... Ubiłam śmietanę łaciatą 30%, ładnie się ubijała,pod koniec dodałam stopniowo 1 małe opakowanie cukru wanilinowego. Zwarzyła się, mam masło z wodą i grudkami... czy

Masa z budyniem...

Kochani powiedzcie proszę,dlaczego dodając do budyniu masło,zawsze masa mi się zwarzy? Moja mama robi taką masę od lat i nigdy nie ma takiego problemu...

Tort orzechowy

do h..a ciasto do dupy ciasto sie spaliło a masa sie zwarzyła i ch.. ale kicha h..e .. ten przepis ku..ku..ku..ku..ku..ku..ku..ku..ku..ku..ku..ku..

Re: ciasto pomaranczowe - zakalec

dziekuje bardzo za odpowiedzi :) Masa byla gladka i lsniaca, nie byla zwarzona. Najpierw ucieralam maslo, potem dodajac po kolei : cukier, cale jajka, make, sok. Foremka nieduza, okragla, 22cm. Pieczone w nagrzanym piekarniku, 200°C. Co to znaczy podpieniony tluszcz ? Maslo bylo miekkie

Re: domowe lody waniliowe

zwyczajnie. Zobaczę jutro co mi za lody z tej zwarzonej masy wyjdą ;) -- Nic nie trwa wiecznie. Niebezpiecznie jest wierzyć w to, że coś trwa wiecznie. moje SŁODKIE życie

Re: "Gilowaty" krem - dlaczego?

Jak gotuję krem budyniowy na mleku, to wkładam masło do wrzącego mleka, a potem wlewam budyń rozrobiony w zimnym mleku /w trakcie wlewania masy budyniowej,garnek z wrzącym mlekiem zdejmuję z ognia/. Wtedy nie mam problemu, że krem mi się zwarzy w trakcie łączenia masy budyniowej z masłem. Nie wiem

Re: Eklery, ptysie....

;hartowanie), zmieszaj i dopiero wtedy dodaj obie masy do siebie. Whiskey dodaj do smaku, ale z umiarem - wiecej niz 10g na 100g smietany i calosc moze sie paskudnie zwarzyć. Krem jest swietny, ma niespodziewanie orzechowy smak i malo kto zgadnie, z czego sie sklada. -- a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz

Re: Ja też je popełniłam w święta.

bk110 napisała: > co prawda krem mi się zwarzył ale i tak bardzo smakowało :-) No, popatrz, co za cholerstwo z ta warzaca sie masa! No, ale chociaz dobrze, ze smakowalo.))

Re: Przepis na przepyszną PASCHĘ.

Sernik gotowany :) Moj osobisty serniczy faworyt. Robie w innej wersji, np bez margaryny i smietany, a za to z jogurtem i maslem, ale odkrylam, ze wychodzi najlepszy, jesli mleko podgrzewa sie nie do wrzenia, ale do okolo 70C (tak na oko). Masa serowa i tak sie zwarzy, a bedzie miala o wiele

Re: ratunku!! jak uratować masę??!!

Moim zdaniem bardzo wątpię. Co się zwarzyło już się nie odważy! :-) Jedyna szansa to podgrzać całość i potraktować intensywnie mikserem-blenderem, takim z ostrymi ostrzami do robienia papek dla niemowląt. To powinno ujednolicić całą masę.

Re: Rekrutacja PAT

hmmm... to całkiem przekonujacy argument (trafiłas w mój żołądke!) , zwarzy- wszy(pchły) na to , ze ja nie umiem gotować :D razem bedziemy głosic czesiowska filozośke ciemnym masom co by wydostali sie z kajdan niewiedzy !!! taaak !! :D -- www.fotolog.com/gnidy

Re: Bryniu

azja-341 napisała: > proszę, napisz dokładny przepis na te serki z żelatyną; Niech się Alinka nie gniewa, że wtrynię tu instrukcję na prośbę Azji :)) 1/2 kostki czyli 10dag masła, 1/4 szk. cukru, 3 żółtka - wszystko utrzeć mikserem. Może się zwarzyć, ale i na to jest rada. Wystarczy masę

moj sposob:

co prawda na inny krem-taki tradycyjny (zoltka+cukier+maslo) wiec gdyby cos, to rozpuscic lyzke masla, przestudzic i dodac do zwarzonej masy i ucierac .

Re: Sernik wiedeński

Jezeli masa sie zwarzy ,nie tylko ta do sernika ale jakakolwiek ,mozesz ja uratowac .Wlewasz mase do miski czy garnka i i stawiasz na drugim garnku w ktrym masz gotująco wodę.Czyli innymi słowy ogzrewasz mase nad parą ,caąły czas mieszjac.Na poczatku wszystkie skłądniki sie rozłaczą i masa wygląda

Re: ajerkoniak bez mleka skondensowanego

Nie wiem jaki miałaś przepis? Ja robię i z mleka skondensowanego i z normalnego pasteryzowanego. Nigdy się nie zwarzył. Warunkiem powodzenia jest jednakowa pokojowa temperatura wszystkich składników. Dotyczy to nie tylko ajerkoniaku, ale wszystkich mas do ciast i tortów.

Golabki w liciach winogron ( II FAZA)

Zbieramy liście winorośli czy tez kupujemy w sklepie Blanszujemy w lekko osolonej gotującej się wodzie trzymając za ogonki liściowe; liść powinien się tylko lekko zwarzyć. Po blanszowaniu ogonki odcinamy. Niektórzy zalewają wrzątkiem i zostawiają na 10 min. .Tak przygotowane liście napełniamy

Re: Masa truskawkowa do tortu...

zobaczymy co mi wyjdzie... psychicznie już jestem przygotowana na porażkę... (zakupię więcej składników ;-)) Mam jednak nadzieję, ze tym razem się uda i masa sie nie zwaRZy :D Trzymajcie kcuki bo zdaje się, że wszyscy chcą odmiany od mojego czekoladowego tortu :)

a tu parę rad:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20286804&a=20287895 w wyszukiwarce można znaleźć mnóstwo pomysłów na zwarzoną masę do tortu czy innego ciasta. -- Komitet Pomocy dla Zwierząt

Uratowałam! :)

Serdecznie dziękuję za porady! Donoszę, że się udało :) Do tej zwarzonej masy dodałam 2 łyżki mąki*, a następnie wlałam 3/4 szklanki gorącego mleka - cały czas ubijając mikserem. Gorące mleko pięknie rozprowadziło krem! Żadnych grudek :)) Wstawiłam do kąpieli wodnej. Miałam nadzieję, że

Halloween'owy deser

ciastka * czarny lukier Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia ( w przeciwnym razie śmietana się zwarzy). Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ostudzoną czekoladę. Taką masą napełniamy szklanki do 3/4 wysokości. Ciastka kruszymy i dodajemy do nich

Re: Podałam przepis na piernik na piwie

Jeszcze uwaga: z jajek, 5dag cukru i masła nie wyszła 'pulchna masa", po kilku minutach miksowania pzrypominała raczej zwarzony majonez, ale nie trzeba się tym przejmować.Przeszłam do kolejnego punktu przepisu. Po dwóch dniach dostatecznie skruszał /chociaż po upieczeniu też można jeść/ jest

Bunc

z tej do korytka dla psów. Teraz zabiera się baca do przyrządzenia żentycy. Do napełnionej mlekiem owczem pucierzy wrzuca kawałeczek tak zwanego klagu (żołądka cielęcego), aby się mleko w jednej chwili ścięło (sklagowało tj. na ser i na serwatkę zwarzyło). Tak oddzielony ser od serwatki wyjmuje baca

Dżizasss! Marghe! Jaka klucha!

W życiu nie wyszedł mi piękniejszy zakalec! I smaczniejszy!!! Zlasowała mi się czekolada z masłem. Jakieś zwarzone grudy. Masło osobno, biała masa osobno. Jak dodałem żółtka i rozbiłem mikserem było ok. Potem białka i wyglądało, że uratowałem. Ale to był pozór:((( Złe czaiło się w środku

Re: "zwarzone ciasto" i krem - jak naprawić?

Trzeba miskę ze zwarzoną masą postawić na garnku z gotującą się wodą czyli na parze i ciągle mieszać.Jak są żółtka to trzeba to robić z wyczuciem-nie dopuścić by zbytnio się ogrzało- aby się nie ścięły.

Re: totalna makabra-czyli moj dom przed odświeżan

przypadkach nadmiar trzeba zeszlifować siatką ścierną,o gradacji najpierw nr.100 a następnie 180.Do mocowania siatki jest specjalna plastikowa packa.Do nakładania masy użyj szpachelki szerszej niż rysa.Przed malowaniem miejsce po rysie trzeba koniecznie zagruntować,by farba się nie zwarzyła. Dasz sobie

Re: LUDZIE!po co mamy WYSZUKIWARKĘ na tym forum!!

Zasadniczo to masz rację. Ale... Kiedyś szukałam na forum sposobu na zwarzoną masę do tortu, wiedziałam, że na pewno jest. Wpisałam w wyszukiwarkę "zwarzona" - 0 wyników, pomyślałam, nie każdy zna ortografię ;), wpisałam "zważona" - też nic, w końcu okazało się, że było "

Re: maslo

Masa może się zwarzyć a nie zważyć. Nie wiem dlaczego czasami sie warzy, po prostu z masła wydziela sie serwatka i za nic nie daje sie "wkręcić". Co do jajek to jak sa zarażone salmonellą to samo mycie nie wystarczy, jak równiez salmonella nie zginie podczas ubijania na parze

Re: pytanie do experta.brak owoców na wiśni

A gdzie mieszkasz? W zastoiskach mrozowych (niecki, doliny rzeczne, zabudowania uniemożliwiające przepływ mas powietrza) zdarzają się częściej niż zwykle przymrozki. Pooglądaj słupki. Jeśli czernieją po takiej chłodniejszej nocy, można domniemywać, że ściął je mróż. Na nic piękne płatki, jeśli

A miałam się odchudzać

100 - 150 g białej czekolady 200 g mascarpone 100 g jogurtu naturalnego Maliny Nieco cukru pudru Ciut soku z cytryny Biszkopty Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na parze. Dla bezpieczeństwa można dodać odrobinę śmietany, wtedy czekolada się nie zwarzy. Mascarpone wymieszać dokładnie z

Re: POMOCY! Zwazyla mi sie masa do tortu!

Sposób mojej mamy: zwarzona masę postawić na gazie na płytce i energicznie rozcierac. Na ogół pomaga, mnie zawsze sie warzy, jak dodaję kakao.

Cytrynowy pudding z jagodami i czerwonymi

wydawać się zwarzona. Nie przejmować się ? Dodać 50 g przesianej mąki Wrzucić 150 g owoców – jagód i czerwonych porzeczek 4 białka ubić Dodać do masy Przelać do formy Piec 40 – 45 minut Spód deseru ma być półpłynny Najlepszy jest na ciepło, ale i drugiego dnia ( z lodówki) jest b

Re: Biała masa cukrowa

masa przypominała zaprawę murarską i do tego mialam wrażenie,że ma takie grudeczki, jakby była "zwarzona ". To pewnie , przez cukier z promocji:-))). Kielich lepilam w 2 etapach. Pierwszy - to nałozenie plachty masy na styropinowy dzwonek i nałożenie cieniutko wywałkowanych elementow

Re: ciasto pomaranczowe - zakalec

malo tego ciasta z takiej ilosci skladnikow. moze po prostu za duza forma byla i dlatego wydaje sie plaskie? z cytrusami w ciescie trzeba uwazac i sok po lyzeczce dodawac, innaczej masa sie zwarzy. lyzeczka proszku na 115g maki w sumie jest ok. nie wiem jak robilas dokladnie, ubijalas cale jaja

Re: piernik z jasna masą ale z jaką?

Piernik zawsze robię z masą "śmietanową", ale zamiast śmietany daję jogurt, kefir lub zsiadłe mleko.Miękkie masło ucieram z cukrem (może być nawet kryształ, bo rozpuści się w mleku), od razu wlewam pół szklanki mleka, a potem po łyżce, ile masa zabierze-żeby się nie zwarzyła.Na 20 dkg

Re: masa hałwowa - problem

No wygląda na to że się zwarzyło niestety.Albo zbyt szybko dodawałaś tę chałwę albo temperatura masła i chałwy była zbyt różna(tzn.np.ciepłe masło i zimna chałwa)albo też masło było złej jakości tzn.albo z olejem albo śmietankowe-do mas trzeba używać masła bez dodatków o zawartości tłuszczu min

Re: Makutra

Hmm, u mnie do dziś właśnie kremy się uciera najczęściej. Zupełnie inny smak i konsystencja, choć czasem lubi się zwarzyć. W moim mega-mikserze masy maślane się rozpływają. S

do Jadwigi i goscia

jadwiga_r napisała: > A ja garnek ze zwarzoną masą budyniową, stawiam na mały płomyk gazu, lekko > podgrzewam i mieszam. Szkoda, ze nie znalam tych sposobow wczesniej.)) Tym razem mam nadzieje niczego nie zepsuc.Pojde za radami, za ktore jestem ogromnie wdzieczna. Ale w razie czego

Re: maslo

>w tak przygotowanej masie myślę,że nie ma mowy o salmonelli.< Niestety, jest mowa o salmonelli. Salmonella ginie dopiero w temperaturze wrzenia a podczas ubijania na parze nie uzyskuje się takiej temperatury. Jajka do ubijania na parze tez należy dokładnie umyć i parzyc przez 10 sekund

Re: ratunek

ja bym taka masę ratowała tak jak w przypadku majonezu; czyli- zaczęłabym ją od nowa ucierać z czymś nowym np: roztarte na pianę masło z cukrem i żółtkiem surowym ( uważać żeby i tego nie skiepscić :) i do tego po łyżce dodawała tą zwarzoną; robiłam tak kiedyś i było dobrze; ta rada to już tzw

Krem budyniowy

Kochane,jak myślicie,dodawać maslo do budyniu czy budyń do masła? Zawsze to mylę a zasada jest podobno taka,że dodajemy lżejsze do cięższego.Najważniejsza sprawa-dlaczego masa często mi się zwarzy? Czy tu chodzi o zbyt szybkie obroty miksera czy temperaturę produktów? Jakie są Wasze rady kobitki?

Re: Czy ja głodze swoje dziecko ???

Wiesz fajnykotek, gdy mój syn miał 9,5 miesiąca identycznie go karmiłam, i ważył ok 7 kg - wtedy też sam zdecydował o odstawieniu piersi. Martiwłam się oczywiście o wagę, był na samym dole siatki, ale pytałam dwóch pediatrów, i każdy z nich powiedział,że wszystko ok z jego masą, jeśli przybiera

Re: Lody wytrawne

poprawnie?) nie można zagotować, bo się natychmiast zwarzy. Mieszać drewnianą łyżką, mieszać, mieszać... Może to trwać od 5 do 30 minut. Masa ma zgęstnieć. Jeśli macie termometr, to powinien on wskazywać 85 st. Celsjusza. Jeśli custard robimy w garnku, będzie to trwać 8-10 minut. Gdy tylko masa będzie

Re: kwaśna wiejska śmietana

Domowy chrzan: utrzeć chrzan lub "ulepszyć"sklepowy. Zagotować szklankę śmietany /nie szkodzi jak się zwarzy/ dodać chrzan,do smaku kwasku lub soku z cytryny, ew. sól, gorącą masę zaciągnąć żółtkiem lub dwoma, już nie gotować.Wystudzić, tak podrasowany chrzan jest ekstra.

czy to ma tak wyglądać ???

płyn wybielający i przeciwtrądzikowy : odwar z liści mącznicy i borówki odstawić na 30 min. przecedzić. starannie wymieszać ze spirytusem kamforowym. tak więc zrobiłam sobie ten płyn wszystko zgodnie z przepisem i ku mojemu niezadowoleniu nie udało się :( mikstura "zwarzyła" się

Zamek mojej księżniczki

z pół kg Jajka ubić na parze z cukrem na gęstą masę, wystudzić. Masło utrzeć mikserem, dodawać wystudzoną masę jajeczną. Truskawki umyć, OSUSZYĆ, zmiksować blenderem i dodawać do masy maślanej po jednej łyżeczce, powoli, żeby się nie zwarzyło. Księżniczka czuła się usatysfakcjonowana

Re: PIĘKNE!!!

upodobań można dać więcej lub mniej smietankowego rozpuszczalnika. Przy tłustej śmietanie (ok 40%) nie ma obaw, że się zagapi człowiek i zwarzy masę: toffee się rozpuszczało w śmietanie na parze w trymiga, na gładko, bez żadnych grudek. Stopniowo chłodzona masa też żadnego kożucha nie dostanie i będzie

a moze taki?

galaretka musi byc ostudzona,bo smietana sie zwarzy!!!!! laczysz smietane z masa mascarpone. przekladasz biszkopt. PS.ja robie biszkopt z 3 krazkow,na 2 krazek klade dzem mase a na nia takie kupki dzemu porzeczkowego i przykrywam 3 krazkiem. -- b1.lilypie.com/pvnvp2.png HTTP://www.bobasy.pl/agniesia82

Re: szparagi- przepis.

ostudzone masło, cały czas energicznie ubijając masę. Całość powinna być przez cały czas w wysokiej temperaturze, ale musimy uważać by sos się nie zagotował, a żółtka nie zwarzyły. Tym sosem zalewam ugotowane al dente szparagi i juz.

Miedowik s cziernosliwom? Tłumaczenie

. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie jednolita, zdjąć z ognia. Wbić do masy jajka. Koniecznie - po jednym. Mieszać starannie i szybko, żeby się nie zwarzyły. Teraz masę znów postawić na garnek z wrzątkiem (kąpiel wodna) i mieszać bez przerwy przez 4 minuty. Nie zdejmując z ognia dodać 2

oto przepis

zwolna kroplami łyżkę przedniej oliwy i małą łyżkę octu estragonowego francuskiego, mieszając ciągle, poczerń znów dodaje się żółtko, nieco oliwy i kilka kropli octu. Tak wciąż się postępuje aż do wymieszania pół kwarty oliwy, z żółtkami naprzemian, na tęgą, gładką masę. Zaostrza się sos majonezowy

Re: a ciasto?

Upieklam na Swieta, a zdecydowalam sie dolaczyc do watku dopiero teraz, bo zdjecia sa marnej jakosci, niestety (ale niech teraz posluza jako dowod, ze sie odwazylam upiec;) Chcialam tez powiedziec, ze zaekspertymentowalam z kawa, obawiajac sie, iz masa sie zwarzy. Tak wiec kawe intstant zalalam

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zdjęcia - zwarzona masa